Reportage Zwin.

27.11.2017

Begin juni 2016 opende het vernieuwde Zwin Natuurcentrum en park te Knokke-Heist haar deuren. Het project is een gezamenlijk initiatief van de provincie West-Vlaanderen (coördinatie) en het Agentschap Natuur en Bos. Het bezoekerscentrum en het park zijn een toeristische topattractie gekoppeld aan de nodige educatie voor zowel kinderen als volwassenen. Centraal in het gehele verhaal blijft het behoud van plant- en diersoorten. Op het vlak van klimaat en energie werd bij de bouw van het nieuw bezoekerscentrum gekozen voor natuurlijke materialen. Het regenwater wordt maximaal benut. Ook voor de verwarming en koeling werd er rekening gehouden met het klimaat. Verwarming en koeling gebeuren door middel van een BEO-veld (Boorgat-Energie-Opslag -veld). Warmte en koude worden onttrokken uit de bodem. Een duurzame mobiliteit staat eveneens centraal. Zo is de parkeerruimte beperkt tot ongeveer 200 plaatsen en worden de formules met de trein/bus naar voor geschoven. Er werd onder andere een B-dagtrip, in samenwerking met de NMBS en De Lijn ontwikkeld.