De Vlaamse Provincies zijn echte streekmotor voor economische groei.

20.09.2018

De Vlaamse provincies zijn dan ook een echte streekmotor voor economische groei. Wij zorgen immers voor streken waar bedrijven ruimte hebben om te groeien en te bloeien. Laat ons een viertal concrete voorbeelden bekijken...

Voorbeeld 1: Herwaardering bedrijventerreinen Kanaalkant

Wij zijn de Streekmotor voor de gebiedsgerichte aanpak van het bedrijventerrein Kanaalkant langs het Albertkanaal, waar we een actieve rol als gebiedscoördinator en regisseur spelen, en zo alle betrokken partners rond de tafel brengen om voor dit gebied een leefbaar, vlot bereikbaar en toch economisch aantrekkelijk toekomstplan te realiseren. 

Voorbeeld 2: Startups én slimme energie bij Greenville

Wij zijn de Streekmotor bij incubator Greenville in Houthalen-Helchteren waar we start-ups en innovatieve projecten samenbrengen en hen actief ondersteunen en begeleiden om slimme oplossingen voor een bewuster energiebeheer en duurzamer wonen mogelijk te maken.

  • Ontdek er alles over in deze reportage.
  • Lees hier meer over hoe de provincie Limburg in het voormalige hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijn ruimte voor bedrijvigheid weet te combineren met een stimulans voor groene economie en de opwaardering van een verouderde site.

Voorbeeld 3: Teeltonderzoek, aquacultuur én insectenkweek bij Inagro

Ook voor toekomstgerichte landbouw willen wij de Streekmotor zijn. Bijvoorbeeld bij Inagro, het proeftuincentrum in Roeselare, waar we dankzij praktijkgericht en innovatief teeltonderzoek landbouwers overal ten velde actief vooruithelpen om hun bedrijf rendabel, duurzaam én milieubewust uit te bouwen.

  • Ontdek er alles over in deze reportage.
  • Lees hier meer over hoe in de provincie West-Vlaanderen op talloze proefvelden en in serres en loodsen heel wat specialisten op zoek gaan naar betere teelttechnieken en nieuwe rassen.

Voorbeeld 4: Baanbrekend winkelen

Zoals eerder reeds aangekondigd, hebben de provincies Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen samen een actieprogramma uitgewerkt om de verrommeling van baanwinkels langs steenwegen te stoppen. Als Streekmotor voor lokale handel en versterking van woonkernen, en met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) tonen de provincies hier meteen ook de relevantie van zo'n "grensoverschrijdende aanpak". De grote steenwegen lopen immers over verschillende gemeenten heen waardoor een aanpak op streekniveau noodzakelijk is. 

  • Lees hier meer over dit gezamenlijke project.
  • Of ontdek hier hoe geweldig dit baanbrekend winkelen wel is... #indepers